5+1 alsónemű tipp a hüvelyflóra egyensúlyához

A hüvelyflóra egy természetes ökoszisztéma, amely védi a hüvelyt a fertőzésektől, valamint segít fenntartani a pH-egyensúlyt. Ez a „rendszer” azonban rendkívül törékeny, így fontos, hogy megadjunk a neki járó törődést és figyelmet. A megfelelő alsónemű használatával és bizonyos higiéniai szabályok betartásával te is nagyban hozzájárulhatsz a hüvelyflórád egyensúlynak a fenntartásához. Lássuk is hogyan!

Mi történik, ha felborul a hüvelyflóra egyensúlya?

A hüvelyflóra különböző jótékony baktériumok és mikroorganizmusok egyensúlyán alapul. A Lactobacillus baktériumok védelmet nyújtanak a kórokozók ellen azáltal, hogy fenntartják a hüvely savas pH-ját. Ha a hüvelyflóra egyensúlya felborul, olyan egészségügyi problémák is felléphetnek, mint a bakteriális vaginózis vagy a különböző gombás fertőzések.

Mit tehetsz hát annak érdekében, hogy fenntartsd az egyensúlyt?

1. Válassz lélegző anyagokat

Az alsónemű anyaga meghatározó tényező a hüvely egészségének szempontjából. Az olyan anyagok, mint a pamut vagy a mikroszál lehetővé teszik a bőr számára, hogy lélegezzen, ezáltal megakadályozva a baktériumok és gombák elszaporodását.

Fontos azonban tisztázni, hogy attól még, hogy valami szintetikus nem feltétlenül rossz, sőt, manapság már vannak olyan anyagok, amelyek jobb légéteresztő tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a pamut. Bizonyos anyagokat viszont mindenképp érdemes elkerülni. Ilyen például a spandex vagy a nylon, amelyek nem engedik az intim területet lélegezni, ezzel tökéletes táptalajt teremtve a gombás fertőzéseknek.

Blog ajánlás: Tényleg jobb a pamut fehérnemű?

2. Kerüld a szoros alsóneműt

A szoros alsónemű ugyan nem feltétlenül okoz problémát a hüvelyflóra egyensúlyának szempontjából, azonban nagy eséllyel irritációt eredményez az intim területeden vagy annak környékén (például a bikinivonaladon). Főleg, ha borotvát használsz a szőrtelenítéshez. Így amennyiben szeretnéd ezt elkerülni, válassz professzionális fehérneműgyártó által tervezett darabokat, azon belül is lézervágott vagy rugalmas, gyengéd gumírozással ellátott alsóneműket.

3. Használj kímélő mosószert

Az alsónemű mosásához érdemes hipoallergén, illatanyagoktól és ártalmas adalékanyagoktól mentes mosószert választani. Az erős vegyi anyagok ugyanis irritálhatják a bőrt és hozzájárulhatnak a hüvelyflóra egyensúlyának felborulásához – főleg akkor, ha nem lettek megfelelően kiöblítve és mosószer maradt a szövetszálak között.

4. Cseréld gyakran az alsóneműdet

Az alsónemű cseréje legalább napi egyszer javasolt, de ha egy forró nyári napról vagy aktív kikapcsolódásról, sportolásról van szó, akkor érdemes lehet többször is lecserélned az alsóneműdet. A nap folyamán felhalmozódott nedvesség, izzadság és a természetes hüvelyi folyás ugyanis növelheti a baktériumok elszaporodásának esélyét, ami a hüvelyflóra egyensúlyának felborulásához vezethet. Ráadásul tiszta alsóneműben sokkal frissebbnek fogod magadat érezni, így ez a jó közérzetedhez is hozzájárul!

5. Éjszakai kommandó

Az éjszakai kommandózás (azaz a „go commando”) egy gyakorta használt amerikai szleng, amely katonai múltra tekint vissza. A trópusi területeken állomásozó katonák ugyanis gyakran nem viseltek alsóneműt éjszaka annak érdekében, hogy elkerüljék az intim tájékuk „befülledését” – és így a fertőzések kialakulását. És bár, ha egészséges hüvelyi flórával rendelkezünk, akkor relatíve mindegy, hogy alsóneműben alszunk-e vagy sem, a go commando ártani biztosan nem fog. Egyébként, ha nem igazán szereted a meztelenség érzését, akkor felvehetsz bő szabású pizsamanadrágot is.

+1 Próbáld meg 1-2 évente lecserélni az alsóneműidet

Bár ezért az ötletért biztosan nem rajongsz, mégis a legtöbb szakember az éves alsónemű cserét szorgalmazza. Ennek az egyik oka az, hogy a baktériumok felhalmozódhatnak az alsóneműben, főleg akkor, ha nem a megfelelő módon és hőfokon vannak tisztítva. Másrészt pedig a lyukas vagy elnyűtt darabok nem biztosítják azt a fokú védelmet, amit egy relatíve új alsónemű nyújtani tud.

Azonban itt fontos azt is megemlíteni, hogy a folytonos csere a környezetre nézve nagy terhelést jelent, így ha nem küzdünk visszatérő hüvelyi fertőzéssel, akkor ne cseréljük le évente a teljes készletünket. Inkább válasszunk olyan minőségi darabokat, amelyek jól tűrik a mosást, és csak azokat a darabokat dobjuk ki az éves szortírozás során, melyek már nem látják el megfelelően a funkciójukat.

Új kollekciónk

Fürdőruha kollekció 2024

Új

DAISY DESSOUS Fehérnemű gyártó

Nincs a közeledben üzlet? Nem gond!

Vásárold meg a webshopunkból!